TrainingBurnoutProiectul BOITDescărcări Contact
Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene.<0}
Această publicație reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

Definiția Burnout

Burnout este o stare de epuizare fizică, emoțională și mentală. Fenomenul Burnout nu este o afecțiune independenta ci combinația mai multor factori.
Treptat, persoanele își epuizează total resursele și își pierd nu numai interesul pentru sarcinile (profesionale) pe care le au dar se simt secătuiți – (ca și cum resursele personale ar fi complet distruse).

De obicei, Burnout evoluează stadial ca un proces continuu de extenuare fizică, emoțională și mentală desfășurat pe parcursul unei perioade mai indelungate (luni sau ani).

Inventarul Burnout Maslach Inventory este un test standardizat utilizat internațional pentru măsurarea Burnout descrie mai multe fațete, pe trei nivele:

  • nivelul emoțional: epuizare emoțională
  • nivelul cognitiv: depersonalizare
  • nivelul comportamental: reducerea productivității.

Aceste simptome care avertizează despre Burnout pot evolua în timp în acuze fizice, cum ar fi dureri musculare, probleme de concentrare, de somn, migrene, tulburări de echilibru, tulburări gastrointestinale, iritabilitate, depresie etc.